May 30, 2024

Berthascafephoenix

General Evolution

Lebih banyak penstrukturan semula konsesi lebuhraya selepas perjanjian swasta antara ALR dan Gamuda

[ad_1]

Susulan pengumuman yang dibuat semalam berkaitan Amanat Lebuhraya Rakyat (ALR) yang menawarkan untuk membeli saham empat konsesi lebuhraya berkait Gamuda, Menteri Kanan Kerjaraya Datuk Seri Fadillah Yusof berkata lebih banyak penstrukturan semula dengan pengendali lebuhraya sedang dirancang.

“Kerajaan mengalu-alukan sektor swasta untuk tampil dengan terma seperti ini, yang mana syarikat konsesi akan menyerahkan semula lebuhraya kepada kerajaan sebaik sahaja mereka melangsaikan hutang. Ini akan meringankan beban rakyat. Akan ada rundingan berkaitan penstrukturan semula melibatkan konsesi lebuhraya lain selepas ini,” kata beliau, seperti dilaporkan Bernama.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa kadar tol lebuhraya yang dikendalikan oleh empat konsesi — Kesas, Good Tunnel, Sprint dan LDP — tidak akan dinaikkan sehingga tempoh konsesi mereka tamat, dan ini akan dilakukan dengan cara menstruktur semula empat syarikat berkenaan.

Penstrukturan ini melibatkan ALR — disifatkan sebagai syarikat swasta, tidak berasaskan keuntungan dengan mandat untuk membantu kerajaan dengan urusan berkenaan — yang menawarkan untuk mengambilalih saham kesemua empat konsesi berkenaan, ang melibatkan nilai keseluruhan RM5.48 bilion menurut Gamuda.

Langkah ini disifatkan akan membolehkan kerajaan jimat sekurang-kurangnya RM4.3 bilion dalam bentuk subsidi, yang sepatutnya dibayar bermula 1 Januari tahun ini hingga berakhirnya tempoh konsesi, yang akan dilanjutkan disebabkan urusan ini (semua kecuali bagi Clever Tunnel, yang tempohnya akan dipendekkan).

Fadillah juga berkata tiada sebarang perbelanjaan akan ditanggung oleh kerajaan dalam urusan ini, serta kerajaan juga tidak memberikan jaminan pembiayaan oleh ALR untuk mengambilalih konsesi berkaitan. Beliau menambah, dengan kaedah penstrukturan ini, tiada lagi pemegang saham yang berorientasikan keuntungan yang hanya mementingkan pulangan dan dividen. ALR juga dikehendaki untuk menyerap dan mengekalkan semua pekerja daripada empat konsesi berkenaan.

Siapa pihak ALR ini? Pada Mei 2021, The Edge melaporkan yang Gamuda sedang dalam perbincangan untuk menjual empat konsesi lebuhrayanya kepada sebuah amanah lebuhraya swasta, sebuah entiti mandiri yang didanai sepenuhnya oleh pasaran kapital hutang swasta.

“Kami juga menekankan bahawa cadangan berkenaan melibatkan pengekalan kadar tol semasa tanpa ada sebarang kenaikan di masa hadpaan, dengan lanjutan singkat konsesi untuk mengelakkan kerajaan daripada membayar sebarang pampasan (yang diperlukan secara undang-undang menurut perjanjian konsesi sedia ada) kerana mengekalkan kadar tol seperti sedia ada, sepanjang tempoh cadangan itu,” jelas Gamuda.

“Dalam kertas cadangan kami, kerajaan tidak memiliki sebarang kepentingan dalam pembelian entiti berkenaan, dan untuk itu tidak perlu membelanjakan sebarang wang dalam pengambilalihan itu, serta tidak juga perlu memberikan jaminan kerajaan,” tambah kenyataan itu.

Jika semua ini macam pernah didengar, ini kerana pada tahun 2019, kerajaan Pakatan Harapan menawarkan RM6.2 bilion untuk mengambil alih empat konsesi tol yang sama berkait dengan Gamuda. Bezanya kini adalah kerajaan telah berhasil untuk tidak membelanjakan sebarang wang untuk perjanjian itu, serta tidak perlu menyelenggara dan mengendali semua lebuhraya berkenaan.

[ad_2]

Supply hyperlink